Terugleveringskosten voor zonnepanelen
API als oplossing!

Vraag meer informatie aan

✔️ Kostenbesparing door slim energiebeheer


✔️ Voorkomen van terugleveringskosten met curtailment


✔️ Optimale energieverdeling via load shifting


Wat zijn terugleveringskosten?

Terugleveringskosten zijn kosten die in rekening worden gebracht wanneer je als particulier met zonnepanelen overtollige energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je deze energie aan je energieleverancier verkopen. Dit lijkt voordelig, maar door de toenemende belasting van het elektriciteitsnet, vooral tijdens piekuren, worden er steeds vaker terugleveringskosten door de netbeheerder berekend. Dit is een maatregel om de druk op het net te verminderen en de stabiliteit te waarborgen.

Terugleveringskosten vergelijken met Energie Aalsmeer

Hoe werkt salderen en wat is het?

Salderen is het verrekenen van de energie die je teruglevert aan het net met de energie die je van het net afneemt. Stel dat je in een jaar 3.000 kWh aan energie verbruikt en 2.000 kWh teruglevert, dan betaal je slechts voor 1.000 kWh. Dit maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. Echter, de salderingsregeling wordt afgebouwd en stopt volledig in 2027. Dat betekent dat je minder voordeel haalt uit teruglevering en mogelijk meer geconfronteerd wordt met vaste terugleveringskosten.


Waarom worden terugleveringskosten ingevoerd?

De invoering van terugleveringskosten is een reactie op de stijgende druk op het elektriciteitsnet. Het netwerk is niet ontworpen voor de grote hoeveelheid energie die nu wordt teruggeleverd, vooral tijdens zonnige dagen wanneer de productie hoog is en de vraag laag. Door kosten te berekenen, worden gebruikers aangemoedigd om hun energie beter te spreiden of op te slaan, bijvoorbeeld in thuisbatterijen.

Welke contractvormen krijgen te maken met vaste terugleveringskosten?


Niet alle contracten worden op dezelfde manier beïnvloed door terugleveringskosten. Vooral particulieren en bedrijven met variabele energiecontracten of contracten met een laag teruglevertarief zien deze kosten terug op hun factuur. Contracten met vaste teruglevertarieven kunnen ook extra kosten rekenen, afhankelijk van de afspraken met je energieleverancier en netbeheerder.

Wat kun je doen om terugleveringskosten te beperken?


  1. Investeer in een thuisbatterij: Door overtollige energie zelf op te slaan, verminder je de afhankelijkheid van het net en voorkom je terugleveringskosten. Bekijk onze oplossingen op energiebatterij.com. Dit is onze andere onderneming waar we de oplossing van batterijen aanbieden.

  2. Optimaliseer je energieverbruik: Probeer energie te gebruiken op momenten dat je zonnepanelen energie opwekken. Dit wordt ook wel ‘zelfconsumptie’ genoemd.

  3. Overweeg een dynamisch energiecontract: Met een dynamisch tarief kun je profiteren van lagere prijzen tijdens daluren.

  4. Controleer je contract: Kijk goed naar de voorwaarden en tarieven voor teruglevering bij je energieleverancier.


Veelgestelde vragen terugleveringskosten

Overzichtelijk alle belangrijke informatie over terugleveringskosten voor zonnepanelen.

  • Waarom moet ik betalen voor het terugleveren van energie?

     De terugleveringskosten ontstaan door de druk op het elektriciteitsnet, vooral tijdens momenten van overbelasting. Hierdoor kan de netbeheerder extra kosten in rekening brengen.

  • Hoe werkt curtailment in mijn situatie?

    Curtailment zorgt ervoor dat je zonnepanelen tijdelijk minder energie produceren om te voorkomen dat je te veel energie teruglevert tijdens negatieve energieprijzen of hoge terugleveringskosten.

  • Wat is de rol van een omvormer met API?

    De omvormer met API-koppeling zorgt voor slimme sturing van je zonnepanelen en andere apparaten in huis, zodat je de energiekosten kunt verlagen door beter energiebeheer.

  • Wat kun je doen om terugleveringskosten te beperken?

    Beschrijf het item of beantwoord de vraag zodat geïnteresseerde websitebezoekers meer informatie krijgen. U kunt de nadruk leggen op deze tekst met behulp van opsommingstekens, gecursiveerde of vetgedrukte letters en links.
  • Wat zijn terugleveringskosten?

    Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor de energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet.

  • Waarom worden terugleveringskosten ingevoerd?

    Om de druk op het elektriciteitsnet te verminderen en een stabiel netwerk te behouden.

  • Wat zijn vaste terugleveringskosten?

    Dit zijn kosten die je betaalt, ongeacht de hoeveelheid energie die je teruglevert.

  • Kun je terugleveringskosten voorkomen?

    Ja, bijvoorbeeld door een thuisbatterij te gebruiken of je energieverbruik beter te plannen.

  • Hoe werkt salderen?

    Salderen betekent dat de energie die je teruglevert wordt verrekend met de energie die je afneemt van het net.

  • Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

    De regeling wordt in 2027 volledig afgeschaft, wat betekent dat je geen voordeel meer hebt van het verrekenen.

  • Zijn thuisbatterijen een goede oplossing?

    Ja, met een thuisbatterij kun je energie opslaan en gebruiken wanneer je het nodig hebt, waardoor je minder afhankelijk bent van het net. 

Beschrijvingstitel

De Eerste Kamer stemt in met de afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027. De nieuwe coalitie (PVV, VVD, NSC, BBB) heeft besloten om de regeling in één keer stop te zetten, zonder stapsgewijze afbouw.

Beschrijvingstitel

Op 13 februari stemt de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel, waardoor de afbouw voorlopig van de baan is en de regeling behouden blijft.

Beschrijvingstitel

De Tweede Kamer gaat akkoord met de voorgenomen afbouw van de salderingsregeling volgens het plan van minister Jetten.

Beschrijvingstitel

Minister Jetten stelt voor om de afbouw uit te stellen tot 2025, met een volledige afschaffing in 2031.

Beschrijvingstitel

Minister Wiebes (VVD) stelt voor om salderen te vervangen door een terugleversubsidie, maar dit plan wordt niet aangenomen.

Beschrijvingstitel

Geef een beschrijving voor dit tabblad op en voeg informatie toe die interessant is voor sitebezoekers. Als u de tabbladen bijvoorbeeld gebruikt om diverse services uit te lichten, kunt u beschrijven wat deze service uniek maakt. Als u tabbladen gebruikt om menugerechten weer te geven, beschrijft u waarom een bepaald gerecht de moeite waard of ontzettend lekker is.

Beschrijvingstitel

De salderingsregeling wordt officieel opgenomen in de wet, met een maximale saldering van 3.000 kWh per jaar.

Beschrijvingstitel

De salderingsregeling wordt officieel opgenomen in de wet, met een maximale saldering van 3.000 kWh per jaar.

Zij gingen je voor..

Bekijk alle klanten

Wij werken voor particulieren en bedrijven

Share by: